Nieuws

Vrijwilligers gevraagd om nesten van eikenprocessierupsen te tellen

Om een landelijk beeld te krijgen van de plaagdruk of overlast van de eikenprocessierups vraagt Kennisplatform Processierups aan gemeenten en vrijwilligers om nesten te gaan tellen, meldt het platform woensdag op Nature Today. De recente zeer hoge temperaturen zorgen voor een snelle ontwikkeling van de eikenprocessierups. Maar hoeveel overlast is te verwachten?

De hoge temperaturen van vorige week hebben geleid tot een versnelde ontwikkeling van de eikenprocessierups. De diertjes hebben hun kenmerkende brandharen gekregen die tot klachten bij mensen kunnen leiden. De overlast ontstaat als de haren uit de nesten waaien.

Een groot aantal gemeenten houdt de ontwikkeling van de eikenprocessierups al bij, maar een landelijk beeld ontbreekt nog, aldus het kennisplatform. Daarom krijgen vrijwilligers en gemeenten de opdracht om van minimaal dertig eiken het aantal nesten door te geven. Dat kan via een online formulier. Op de website van Nature Today staan tips voor bij het tellen.

Om een goede inschatting van het aantal rupsen te kunnen maken, is het belangrijk om te weten hoe groot de nesten zijn. Indien mogelijk wordt gevraagd om bij de inventarisatie onderscheid te maken tussen nesten van verschillende omvang: nesten ter grootte van een tennisbal, voetbal of deken.

Door de koude lente loopt de groei van de rupsen achter op andere jaren. Volgens het kennisplatform ziet het er momenteel niet naar uit dat de plaag weer zo groot zal zijn als in het piekjaar 2019.

Bron: NU.nl

Plaatsingsdatum 24 juni 2021