Miscanthus

Bijdragen aan een groene wereld

Miscanthus sinensis giganteus (olifantsgras) is dankzij haar lage vochtigheidspercentage en de grote hoeveelheid aan jaarlijkse droge massa zeer geschikt voor het opwekken van energie in biomassacentrales. Daarnaast zijn er na bewerking van dit gewas ook bouwmaterialen, bioplastics en zelfs papier van te maken.

 

BKC BV heeft een eigen(wijze) visie op duurzaamheid en milieu. Wij telen het duurzame energiegewas miscanthus op niet optimaal benutte gronden en langs snelwegen, waardoor ook de diverse andere voordelen van het gewas optimaal tot zijn recht komen:

 
 • Miscanthus is een C4 gewas en dus zeer efficiënt in het vastleggen van CO2,
 • Meer cellulose dan hout,
 • Vrijwel geen bestrijdingsmiddelen nodig door snelle groei,
 • Vrijwel geen bemestingsbehoefte,
 • Non-invasief gewas (geen problemen bij verwijdering van het gewas),
 • Draagt bij aan de biodiversiteit.
 
 

Inmiddels hebben wij in diverse gemeenten in Nederland miscanthus aangeplant. Sinds enkele jaren planten we miscanthus in Hongarije en ook in Duitsland zijn enkele hectares geplant.

Miscanthus groeit tot medio november, waarna de groei stopt en het gewas droogt. Door de lagere temperaturen in de herfst vallen de bladeren af en leeft de plant op reserves. Rond februari is er enkel bladloos riet dat overblijft. De afgevallen bladeren van de miscanthus composteren en de voedingsstoffen die vrijkomen worden door de nieuwe planten gebruikt. Dit betekent dat de miscanthus geen bemestingsbehoefte heeft, maar zichzelf bemest en het bladerdek zorgt ervoor dat er in het voorjaar geen onkruidgroei is.

Na het tweede jaar kan er jaarlijks geoogst worden van februari tot medio april. Hoe later de oogst, hoe geschikter de snippers zijn voor groene energie. De miscanthus heeft een optimale droge massa (laag vocht- en mineraalgehalte). Bij het oogsten worden grote balen van de miscanthussnippers gemaakt, wat kostenbesparend en zuiniger is.

miscanthus winter

Duurzaam verwarmen met miscanthus

Miscanthus wordt in eerste instantie gebruikt als basis voor biobrandstof. Met de snippers kunnen in verwarmingsinstallaties gebouwen duurzaam verwarmd worden. Dit gebeurt bij het pand van BKC BV en diverse veehouderijen in Nederland.

Daarnaast is een biomassacentrale in de gemeente Fürstenwalde (Oost-Duitsland) overgenomen. Hier worden nu al 400 huizen duurzaam verwarmd door miscanthus en groenafval.

Zachte en duurzame stalbedekking

Miscanthus is veel veelzijdiger dan alleen voor bio-brandstof en bio-energie. Ook als stalstrooisel is miscanthus zeer geschikt. Het is een schoon, geurloos en absorberend gewas en dat maakt het zeer geschikt als stalbedekking. Onze miscanthus is beoordeeld door experts en bij iedere oogst worden de snippers gecontroleerd op samenhang en vezellengte. Zo  blijft de kwaliteit gewaarborgd. In de Verenigde Staten, Groot- Brittannië en Duitsland is het al langer gebruikelijk miscanthus als stalbedekking te gebruiken. Nederland wordt nu ook klaargestoomd voor het gebruik hiervan. De eerste afnemers van de stalbedekking ervaren het gemak en gebruik en zijn zeer tevreden.

De voordelen van miscanthus:

 • Zacht en ultra absorberend (3x meer dan stro en 2x meer dan zaagsel),
 • Langere gebruikstijd,
 • Kan gemengd worden met vlas of zaagsel voor een nog zachter bed,
 • Neutrale geur,
 • Laag stofgehalte,
 • Licht in gebruik,
 • Natuurlijk en duurzaam product.

 

Prijzen voor miscanthus stalbedekking zijn afhankelijk van vraag én aanbod.

Miscanthus papier

Naast het opwekken van energie voor biomassa en duurzame stalbedekking is miscanthus in al haar veelzijdigheid ook geschikt voor het maken van papier.

De vraag naar cellulose stijgt binnen verschillende industrieën. De snelle groei van het miscanthus gewas en de hoeveelheid cellulose maken het een goede vervanger in het proces van vervaardigen van papier.

Na verschillende onderzoeken naar de beste en meest duurzame ontsluitingstechnieken voor de cellulose is het eerste papier op basis van miscanthusvezels inmiddels geproduceerd. Met dezelfde kwaliteit als regulier papier, maar beter voor het milieu!

Heeft u interesse in miscanthus? Wilt u meer informatie over miscanthus of bio-energie of wilt u de kwaliteit van uw melkvee verbeteren?

Neem voor meer informatie contact op met ons kantoor of kijk op de website van Miscancell.

Miscanthus rantsoen

 In andere landen al gebruikelijk: miscanthussnippers in het rantsoen van melkvee.

Als toevoeging in het rantsoen van uw melkvee zorgen de unieke voordelen van het miscanthus gewas ervoor dat de kwaliteit van de koe zichtbaar verbeterd wordt. De koe krijgt een betere spijsvertering, is gezonder en heeft daardoor minder medicatie nodig. Miscanthus is een goede vervanger gebleken voor bijvoorbeeld graszaadhooi of vezel-hennep:

 • Het wordt in de lentemaanden geoogst, daardoor is het droogtegehalte van het gewas hoog (85%),
 • De structuur van miscanthus zorgt voor een goede spijsvertering bij de koe,
 • De mest wordt dikker.

 

Hoewel de voedingswaarde van miscanthus laag is, is het wel een uitstekende toevoeging door de structuur met laag eiwitgehalte. Miscanthus is geschikt als aanvulling op eiwitrijk gras of natte kuil.