Nieuws

Hannes Hakvoort treedt bij BKC in de voetsporen van vader Fred

Hannes Hakvoort is de nieuwe eigenaar van het Zevenaarse bedrijf BKC, de specialist in boomverzorging, groen en milieu.

Oprichter en vader Fred Hakvoort (63) blijft de komende jaren nog wel actief in het familiebedrijf, maar heeft het stokje al wel overgedragen aan zijn zoon.

Fred en Hannes Hakvoort

Het gesprek vindt plaats op het Zevenaarse kantoor van BKC op bedrijventerrein 7Poort. Waar in de vergaderzaal in een houten boek de belangrijke momenten uit de geschiedenis van BKC zijn terug te vinden. Zoals het oprichtingsjaar 1987, maar ook het jaar 2003 waarin Hannes bij zijn vader in het bedrijf kwam werken. “Maar ik ben hier niet begonnen met het idee dat ik het ooit zou overnemen”, zegt Hannes. “Daar zijn wij geleidelijk naar toe gegroeid. Pas in 2017 zijn wij het overnametraject begonnen”. De familie schakelde hiervoor financieel adviesbureau Deloitte in. Fred Hakvoort: “Ik kan ieder familiebedrijf aanraden om voor een dergelijk traject professionals in te huren. Deloitte heeft ons voortreffelijk geholpen met de overname. Bijvoorbeeld belastingtechnisch. Wat is er op het gebied van schenkingen mogelijk en hoe draag je op fiscaal zo vriendelijk mogelijke manier het bedrijf over? Dit is toch een bedrijf waar zes vaste medewerkers en ongeveer vijftig zzp’ers hun brood verdienen. Bij ons kwamen we uit op de BedrijfsOpvolgingsRegeling (BOR), waarbij je tot een miljoen belastingvrij kunt schenken en over de volgende miljoenen nog belasting betaalt over 17 procent.”

Het traject behelsde eveneens een inhoudelijk traject, waarin gekeken werd waar Hannes zich op onderdelen kon laten bijscholen. Met als doel het bedrijf op alle fronten te kunnen leiden. Fred Hakvoort: “Ik ben inmiddels helemaal uit het bedrijf. Hannes heeft met terugwerkende kracht op 1 januari 2020 overgenomen. Ook de panden zijn niet meer van mij. Een bewuste keuze omdat ik mijn zoon niet voor de voeten wil lopen. Overdracht kan een emotioneel proces zijn, maar op deze manier heeft hij geen last van zijn vader. Overigens werk ik nog wel een paar jaar door omdat ik het leuk vind en Hannes daar ook geen problemen mee heeft. Gelukkig vullen we elkaar aan. Dus dan komt wel goed.”

De komende jaren houdt Fred Hakvoort zich met BKC en het bedrijf Miscancell vooral bezig met de bouw van de ‘Miscanthus-fabriek’ in Arnhem. Miscanthus, ook wel olifantsgras genoemd, wordt jaarlijks geoogst en het vrijkomende materiaal wordt vervolgens gebruikt als grondstof. Verder zorg Miscanthus voor opname van CO² en fijnstof. Hannes vindt het leuk om nog een paar jaar met zijn vader te werken. “Fred is altijd honderd procent gemotiveerd, geïnteresseerd en gedreven. Ik heb een goede leermeester aan hem gehad, maar ik denk ook dat we veel van elkaar geleerd hebben.” Fred Hakvoort is trots dat hij een gezond bedrijf achterlaat. “Ook wij hebben het in de eerste weken van corona lastig gehad. We werken op vliegvelden, maar waren daar even niet meer welkom. Maar wij zijn geen ondernemers geworden om te janken. Wij zijn creatief aan de slag gegaan. Zo hebben we andere markten gezocht en gevonden. Wij zijn bijvoorbeeld specialistische maaiopdrachten gaan aanbieden die de natuur minder verstoren. Dat viel in de smaak. En in Berlijn hebben we het onderhoud gekregen van de bomen bij nagenoeg alle ministeries.

Wat de verschillen zijn tussen vader en zoon?

Fred: “Ik ben van het betere hakwerk. Ik begon ooit ook in de houthandel. Hannes is heel sociaal voelend. Hij houdt zich meer bezig met de verzorging van bomen, het in stand houden van de natuur. Iets wat zeker in deze tijd, waarin het klimaat snel verandert, belangrijk is. Dat vind ik mooi om te zien. Ik weet zeker dat hij met BKC nieuwe, mooie stappen gaat zetten.” “Ik heb er zin in”, zegt Hannes. We zijn al wat jaren met de overname bezig en het voelt nu ook echt goed. ik ben er klaar voor en trots dat mijn vader mij dit toevertrouwt.”

Bron: Magazine van Lindus , de ondernemersvereniging van de Liemers. Vijftiende jaargang, maart 2021

Plaatsingsdatum 14 juni 2021

Fred en Hannes Hakvoort