Nieuws

Eerste Tiny Forest in gemeente Voorst aangeplant op terrein van De Beele

Bij De Beele in Voorst is donderdag 14 maart 2024 door onder andere jongeren van De Beele het eerste Tiny Forest in de gemeente Voorst aangeplant. Hiermee is de grote wens van Fred en Mirjam Hakvoort in vervulling gegaan. Het echtpaar, dat eigenaar is van Landgoed de Fliert in Wilp, gaf eind juni 2022 het minibos cadeau tijdens de feestelijke opening van het vernieuwde gemeentehuis. 

Het Tiny Forest is ruim 200 vierkante meter groot, wat neerkomt op de oppervlakte van een tennisbaan. Voor het minibos zijn pakweg 600 bomen van tientallen verschillende inheemse boomsoorten geplant. Deze zullen binnen nu en drie jaar al tot een echt bos uitgroeien, zegt Fred Hakvoort. De minibosjes zorgen onder meer voor een hoge CO2-opname, grondverbetering en een grotere biodiversiteit.

Vlinderstruiken

In haar ontwerp van het terrein achter vso/zmok school De Bolster had landschapsarchitect Annerie van Daatselaar ook ruimte gecreëerd voor een strook met fruitbomen en bodembedekkers. Daarnaast hebben op verzoek van jongeren van De Beele tegenover het minibos ook vlinderstruiken een plek gekregen. 

Het geheel is aangekleed met robuuste zitstammen en is openbaar toegankelijk. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om vanaf het aangrenzende klompenpad het Tiny Forest-terrein te betreden. Fred Hakvoort geeft aan dat ook scholen welkom zijn voor een educatief bezoek en dat hijzelf bereid is over het Tiny Forest te vertellen.

Voor de officiële openingshandeling tekenen Mirjam Hakvoort, Judith Hikkaduwage (projectmedewerker Kind & Natuur en Jongeren bij IVN) en waarnemend burgemeester Jan Willem Wiggers. Laatstgenoemde steekt daarna de handen uit de mouwen om samen met onder andere Fred Hakvoort een meidoorn te plaatsen.

Lees het hele artikel verder op VoorsterNieuws.

Artikel: Rudi Hofman