Ruim 7,5 hectare vezelhennep gezaaid in Zevenaar

18 mei Ruim 7,5 hectare vezelhennep gezaaid in Zevenaar

In Zevenaar is woensdag 17 mei 7,5 hectare vezelhennep gezaaid. Nadat we eerder 25 hectare olifantsgras in de gemeente plantte, benutten we nu de braakliggende gronden in Groot-Holthuizen. De vezelhennep staat bekend om de lange vezelstructuur en duurzame aanplant en is daardoor ideaal voor de verwerking tot hoogwaardige cellulose voor onder andere textiel en bio-composieten.

De aanplant van vezelhennep betekent voor Zevenaar een nieuwe stap richting een duurzame gemeente. Vezelhennep is een duurzaam akkerbouwgewas door de milieuvriendelijke teelt, er zijn geen pesticiden nodig, door de dichtheid komt er geen onkruid op en het gewas gaat erosie in de bodem tegen. Daarnaast kan het als substituut voor aardolie dienen bij de productie van plastic. Door de veelzijdigheid van de vezelplant speelt hennep een steeds grotere rol in de transitie naar een duurzame samenleving. De plant wordt al eeuwenlang gebruikt voor industriële toepassingen, maar is in de vergetelheid geraakt sinds de medicinale werking van de plant bekend werd. Inmiddels maakt vezelhennep een comeback als duurzame bouwsteen voor papier, textiel en bio-composieten.

De Zevenaarse hennep zal na de oogst verwerkt worden bij Miscancell. Miscancell produceert op duurzame wijze cellulose voor onder meer de papier-, farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie.

Overigens heeft het geen zin de hennep te gebruiken voor recreatief gebruik. De thc-waarde, de psychoactieve stof in hennep, is minder 0,2%, wat maakt dat het roken van de plant zinloos is.