Miscanthus Aanplant

BKC plant miscanthus en levert snippers

Sinds 2011 hebben wij miscanthus aangeplant in meerdere gemeentes in Nederland. In Zevenaar (23,5 ha), Oost Gelre (3,5 ha) en Den Bosch (2 ha). We denken ook buiten de grenzen en hebben ook ca. 30 ha in Duitsland en Hongarije aangeplant.

 

Miscanthus groeit tot medio november, waarna de groei stopt en het gewas droogt. Door de lagere temperaturen in de herfst vallen de bladeren af en leeft de plant op reserves opgeslagen in de rhizomen. Zo rond februari is er enkel bladloos riet dat overblijft. De afgevallen bladeren van de miscanthus composteren en de voedingsstoffen die vrijkomen worden door de nieuwe planten gebruikt. Dit betekent dat de miscanthus geen bemestingsbehoefte heeft, maar zichzelf bemest en zorgt het bladerdek ervoor dat er in het voorjaar geen onkruidgroei is.

 

Na het tweede jaar kan er jaarlijks geoogst worden van februari tot medio april. Hoe later de oogst, hoe geschikter de snippers zijn voor groene energie. De miscanthus heeft dan een optimale droge massa (laag vocht- en mineraalgehalte). Bij het oogsten worden grote balen van de miscanthus snippers gemaakt, wat kostenbesparend en zuiniger is.

Duurzaam verwarmen met miscanthus

De miscanthus wordt in eerste instantie gebruikt als basis voor bio-brandstof. Met de snippers kunnen in verwarmingsinstallaties gebouwen duurzaam verwarmd worden. Dit gebeurt inmiddels bij ons eigen pand in Zevenaar en diverse veehouderijen in Nederland.

 

Daarnaast hebben we in de zomer van 2015 een biomassacentrale in de gemeente Fürstenwalde (oost Duitsland) overgenomen. Hier worden nu al 400 huizen duurzaam verwarmd door miscanthus en groenafval.
De centrale heeft een capaciteit van 2 Megawatt en is modulair uit te breiden tot 4 Megawatt.

Heeft u interesse in miscanthus, wilt u meer informatie over miscanthus en bio-energie of zoekt u een duurzame manier van verwarmen?

 

Neem voor meer informatie contact op met ons kantoor.

Miscanthus